Műanyagfajták
A műanyagok szelektív hulladékgyűjtésére bővebben kitérünk, ugyanis rengeteg féle-fajta műanyag vesz minket körül, rengeteg csomagolóanyagot ebből gyártanak, főleg élelmiszerek, higiéniai termékek et szállítanak bennük. A legjobb lenne ezeket a műanyagba csomagolt termékeket elkerülni, így megelőzve a problémát, de ez rengeteg odafigyelést igényel. Nézzük milyen fajta műanyagokat használunk, és ezek közül melyiket lehet újrahasznosítani, és melyiket kerüljük el.
1.: PET / PETE
Újrahasznosítható
A polietilén-tereftalát újrahasznosítható, bár a benne tárolt anyag szagát vagy ízét csak drága módszerrel lehet eltávolítani. Üdítős palackokat és műanyag poharakat készítenek belőle.
2.: PE-HD / HDPE
Újrahasznosítható
A kemény polietilén újrahaszonítható, gyártásakol veszélyes anyagokat használnak. Mosószeres, tisztítószeres, samponos flakonokat készítenek belőlünk.
3.: PVC / V
Nem újrahasznosítható
Pontosabban nem dobható a szelektív gyűjtőkbe. A polivin-kloridnak csak ipari mennyiségben megoldott az újrahasznosítása, a háztartásokból nem kerül elvitelre, újrafeldolgozásra.
4.: LDPE / PE-LD
Újrahasznosítható
A kis sűrűségű polietilént zacskók, filóák gyártására használják. Újrahasznosítható.
5.: PP
Újrahasznosítható
A polipropilént jellezmően tejtermékek, joghurtok dobozaihoz, ketchup, mustár, majonézes flakonokhoz illetve műanyag edényekhez használják.
6.: PS
Nem újrahasznosítható
A polisztirol újrahasznosítható műanyag, viszont Magyarországon nem helyezhető a szelektív gyűjtőbe. A többi anyaghoz képest több energia kell az újrafeldolgozásához, nem kifizetődő. Ételtároló dobozokat, poharakat, valamint hang- és hőszigetelést készítenek belőle.
7.: Egyéb
Nem újrahasznosítható
Minden olyan műanyag, amely a fenti kategóriákban nem sorolható. Jellemzően nem újrahasznosítható műanyagok. Ide soroljuk a Polikarbonátot, amiből CD, DVD készül és szemüveglencsék. Fémgőzölt csomagolások is az egyéb kategóriába tartoznak, pl. csipszeszacskó.
Mindig nézzük meg a csomagolást, és a jelzés alapján az 1-es, 2-es, 4-es és 5-ös típusú műanyagot dobjuk a szelektívbe, a többit viszont ne!
Soha ne dobjuk el az utcán, ne kerüljön a földre/földbe, mert mérgező, káros anyagok távoznak belőlük bomlás közben, és évszázadokig is eltarthat.