Hulladékmentes életmód
Miután tájékozódtunk arról, hogy mit tegyünk azzal a hulladékkal, ami már a bírtokunkban van, további lépéseket tehetünk a természetvédelemért úgy, hogy megpróbálunk kevesebb szemetet magunkhoz venni. A hulladékmentes életmód nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem termelünk szemetet vagy hulladékot, hanem hogy törekszünk ennek a minimalizálására. Egy ilyen életmód kialakításához rengeteg lépést kell megtennünk, viszont mindegyik kis lépés számít! Ezekről a lépésekről szól ez az ismeretterjesztő.
A saját szemetesünket megfigyelve megtudhatjuk, hogy mit is tudnánk eltávolítani belőle, milyen szokásos hulladékot hagyhatnánk el. A szelektív hulladékgyűjtő szemetesünkbe termelt mennyiséget is csökkenthetjük, ezzel is kevesebbet kárt okozunk.
Pl.: csomagolópapír, akár étel, akár más hétköznapi dolog, vagy műanyag/papír kávéspohár.
Előrehaladott elektronikus rendszerekkel vagyunk körülvéve, ha tehetjük válaszszuk az elektonikus formát! A buszbérletet vagy vonatjegyet általában hőpapírra nyomtatják, amit nem tudnak újrahasznosítani.
Ráadásul spórolhatunk is! Néhány cég kedvezmény nyújt az elektronikus jegyeire.
Pl.: buszbérlet, vonatjegy, repülőjegy, mozijegy, színházjegy
Használjunk környezetbarát keresőmotort! Ezek a keresőmotorok a bevételeikből támogatják a környezetvédelmet. Segítsünk nekik azáltal, hogy használjuk a termékeiket!
Ha szeretnél egy környezetbarát keresőmotor használni, akkor tájékozódj róla részletesebben az interneten.
Jegyzeteljünk inkább a telefonunkon a füzet helyett! Sok alkalmazás pedig támogatja, hogy az asztali számítógépünk/laptopunkon is hozzáférjünk ezekhez a jegyzetekhez!
Hasonló a helyzet a naptárral is, használjuk a digitálisat a papír alapú helyett!
Papír alapú újság helyett válasszuk az online megoldást. A legtöbb árúház reklámújságja megtalálható a honlapjukon.
Hogyha hozzánk került a csomagolóanyag nem feltétlen kell vele azonnal a szelektív hulladékgyűjtőhöz rohanni, próbáljuk meg magunk újrahasznosítani!
Igyunk csapvizet! Elterjedt tévhit, miszerint a csapból érkező víz minősége, rosszabb, mint az ásványvízé. Pedig a csapból érkező víz minősége Magyarországon kiváló. Egy-egy palackozott ásványvíz árának 90%-át a csomagolás viszi el.
Ha megtehetjük szerezzünk be egy kulacsot, vagy ha már van kéznél használjuk, és fogyasszuk abból a csapvizet. Út közben is magunkkal vihetjük.
Mi történik, ha nincs módszer a kulacsunk használatára?
Ha lehetséges, akkor a munkahelyünkön használjunk üvegpoharat. Kényelmes megoldás.
Ha nincs más megoldás, vásárolnunk kell, akkor törekedjünk arra, hogy inkább az aluminium dobozos italt emeljük le a polcról, a műanyag palack helyett. Használat után mindenképpen szelektáljuk.
Amikor a műanyag újrahasznosításra kerül, akkor értékcsökkentő hasznosítás történik. Ilyenkor gyengébb, rosszabb minőségű anyagot kapunk.
Ezzel ellentétben amikor üveget vagy aluminiumot hasznosítunk újra, mindig azonos típusú anyagot kapunk. Így az üveget és az aluminiumot korlátlan számmal lehet újrahasznosítani.
Végül, aki szeretne ilyen életmódot folytatni, az ne úgy kezdje, hogy minden nem újrahasznosítható dolgot eltávolít az otthonából, mert az pont az ellenkező gondolkodásmód. Hogyha már a birtokunkban van, akkor használjuk ki rendesen, ameddig tudjuk, majd hogyha esetleg egy használati tárgyról van szó, és újat kell belőle szereznünk próbáljunk meg környezetbarát utat választani.