TTK

A műanyagok esetében van egy nagyon fontos segítségünk, mégpedig a fajtája. Ez alapján könnyen dönthetünk, és közülük csak néhány alkalmas ezek közül élelmiszer tárolására. A műanyagokon találunk egy háromszöget, mindegyikben szerepel egy szám. Egytől hétig tart a besorolás. Ennek a számnak a tudatába legtöbbször be lehet azonosítani a használt műanyag fajtát.

Polietilén (PE - 1, 2, 4-es fajtájú műanyag) - A világ műanyag gyártásának nagyobb részét ez a fő típusú műanyag teszi ki. A háromszög megjelölésnél az 1-es, 2-es és a 4-es típus a polietilén egyes fajtáit jelöli. A jó hír legalább, hogy mindegyik újrahasznosítható. A nagy sűrűségű polietilén (HPDE) általában mosószerek, tisztítószerek, samponok flakonjai, de játékok is készülnek belőle. A kis sűrűségű polietilénnel (LPDE) leggyakrabban fóliák, zacskók esetében fogsz találkozni.

Polivinlklorid (V - 3-as fajtájú műanyag) - Ismertebb nevén PVC. Ahogy korábban említettük, élelmiszerek tárolására nem alkalmas, és nem dobható a szelektív gyűjtőbe. Leggyakrabban csövek és padló burkolat esetén találkozhatunk ezzel a műanyagfajtával, de ritkább esetben fóliák és játékok esetén is alkalmazzák.

Polipropilén (PP - 5-ös fajtájú műanyag): Jellemzően az alábbi csomagolások esetében használják: tejtermékek dobozai (joghurtok), mustár, ketchup, majonéz flakonjai, műanyag edények készülnek belőle. Szintén újrahasznosítható műanyagról beszéltünk.

Polisztirol (PS - 6-os fajtájú műanyag): Legfőképpen ételes dobozoknál, poharaknál használják kiváló hang-és hőszigetelő tulajdonsága miatt (a Hungarocell is ilyen). Magyarországon sajnos nem helyezhető a szelektív műanyag gyűjtőbe. Amúgy alapjában véve az anyag újrahasznosítható, de a többi műanyag típushoz képest több energia kell az újrahasznosításához. Így az újrahasznosítása kevésbé kifizetődő.

Egyéb (7-es típusú műanyag): Minden olyan műanyag, ami a fenti 6 kategóriába nem sorolható. Ilyen például a polikarbonát (PC), amiből a CD, DVD és egyes szemüveglencsék készülnek, de jellemzően ebből gyártják a gallonos vizet tároló kannákat és egyes cumisüvegeket is. Nehezen újrahasznosíthatóak. Magyarországon a szelektív gyűjtőbe jellemzően nem dobható.

Forrás vagy referencia, ha puccosabban tetszik: https://www.zoldpolc.hu/muanyagfajtak-es-szelektiv-gyujtesuk

Hányas típusú polietilént lehet újrahasznosítani?